top of page

CAMIN MİMARİDEKİ ÖNEMİ

Camın mimarideki önemi saymak ile bitmez sanırım, cam ilk ilkel yıllardan beri tarihin birçok alanında farklı tasarımlar ve teknikler ile kullanılmıştır. Cam yapılarımın hem cephe tasarımlarında hem de iç mekân tasarımlarında kullanılan yapı malzemelerinden biridir. Biz sizlere teknik olarak camları nerelerde kullanırız. Teknik detayları nelerdir. Hangi özellikte camlar nerelerde kullanılır bunları anlatmaya çalışacağız.



Bizler bu önem arz eden detayları kullandığımız her alanda teknik olarak yanlış tasarımlar yapmaya başlayacağız demektir. Camlar belli sınıflara ayrılırlar, belli teknik detaylardan ve bu teknik detayların oluşumlarına göre farklı kullanım alanlarına özel üretimleri içerirler.



CAM KULLANIM ALANLARI

1. Alüminyum giydirme cephe sistemlerinde kullanırız.



2. Spider veya çelik donatılı askılı cephe sistemlerinde kullanırız.



3. Doğrama ve doğrama sistemlerinde kullanırız.



4. İç mekân tasarımlarında özel bölücü ve dekorasyon ürünleri olarak kullanırız.

5. İç mekân ofis tasarımlarında duvar bölme malzemesi olarak kullanırız.

6. Korkuluk ve korkuluk sistemlerinde kullanırız



7. Merdiven yapılarında kullanırız. Merdivenleri tamamen camdan yapabileceğimiz gibi teknik olarak tüm veya yarı statik malzeme olarak da kullanırız.

8. Camları aynı bir kolon kiriş gibi kullanarak cephe sistemleri yapabiliriz.

9. Banyolarda duşakabin olarak kullanabiliriz.

10. Separatör olarak bölücü sistemlerde kullanabiliriz.

11. Zemin ve özel dekoratif alanlarda kullanabiliriz

Bizim bu saydıklarımız genel olarak kullanım alanları içeren sistemlerin bütünü, sizler teknik olarak bu çalışmaları çoğaltabilirsiniz. Mimaride camın olmadığı alan neredeyse yok gibi. İnsanlık kagir ve kerpiç yapılardan itibaren düşünün her zaman camı kullanmıştır. Bizler camları bu alanlarda kullanırken hangi özelliklerine göre kullanmalıyız bunu da şimdi sırası ile inceleyelim.

Camların Teknik Detayları

Cam Sınıfları;

- Isıcamlar

- Low-E camlar

- Lamine camlar

- Tek camlar

- Renkli camlar

- Temperli camlar

- Düz camlar

- Fritcamlar

- Jaluzili camlar

- Dekoratif özel camlar

ISICAMLAR

Isıcam, iki veya daha çok sayıda cam plakalarının bizlerin belirlediği ölçülerde, aralarında ortam basıncına uygun kuru hava veya gazları barındıracak şekilde fabrika şartlarında bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş camlardır.



Bu camlar dış cephelerde, doğramada, kış bahçelerinde ve yalıtım gereken alanlarda kullanılırlar. Camlar genellikler şu açılımlar ile kullanılır bizler hangi özelliği seçeceksek o özelliklere göre de adlarını değiştiririz.



Camlar 4 5 6 8 10 mm olarak en çok bulunan kalınlıklarda üretilirler. Bir yüzeyine değer verirken bir yüzeyine de farklı kalınlıkta cam da kullanabiliriz. Isı camın içeriklerine bakacak olursak.

Genellikle bu açılımlar ile sipariş edilirler. 4+12+4 gibi bir açılım almış ise biz burada ısıcam olduğunu görüyoruz. 4 burada 1. Sıradaki camın olduğunu gösteriyor. Bu 4 5 6 8 10 da olabilirdi. 12 burada ki ısı hava boşluğunu gösteriyor. Bu hava boşluğu 10mm den başlayıp 24mm e kadarda yapılabilir. Bu kullanacağımız alanda ki özelliklere göre belirlenir. Bir diğer 4mm de bir sonraki kademedeki camı gösteriyor. Burada vermiş olduğumuz değerler örnek bir değer. Birde bu camların temper yapılabilme özelliği ve renk özellikleri var o zaman yazımı yaparken şu şekilde yaparız. 4Temp.Yeşil+12HB+4DC

Temp. Temper demek yeşil camın rengini belirtiyor.

HB Hava boşluğu demek kaç mm bırakmak gerekiyorsa

DC demekte Düz cam veya Clear camı ifade eder.



Isı cam mantığında baktığımızda özelliklerinin böyle olduğunu görürüz. Bir de ısıcamlar kendi içerisinde özelliklere ayrılır bunlarda yalıtım, ısı, ışık özelliklerine göre üretilen camlardır. Ülkemizde genellikle camların üretimi yapan veya kullandığımız camlar, ısıcam tarafından üretilmektedir.

TEMPER NE DEMEK?

Temper, yüksek ısı basıncı ile camın çatlama özelliğinin alınarak, bulunduğu yerde kırılıp tuz buz olduğu şekildir. Temperlenmiş camlar hem yüzeye direkt darbe alınca kırılmazlar, hem de herhangi bir şekilde kesimleri yapılmaz. Kırılmaları durumunda genelde bu kırılma değildir patlama şeklinde tabir edilir, çeresin de bulunan kişilere zarar veremeden, olduğu yere yığılıp kalırlar.


Lamine Camlar



Lamine camlar detayları olarak iki camın arasına eklenmiş PVB (camların yapışması sağlayan yüksek ısıda erime yapan plastik malzeme) malzemeler ile preslenmiştir. İstenilen renklerde ve özelliklerde üretimleri yapılabilir. Seçilen iki cam birbirine yüksek ısıda preslenir ve 4+4 camın birleştirilmesi sağlanır. Birleşimden sonra aldığı teknik açılım ise şu şekilde olur. 4mmtemp+1,52PVB+4mmtemp gibi isimler alır bu açılıma renklerde eklenebilir. Ses ve bölme alanlarında yalıtım yapmak için akustik lamine denilen camlarda tercih edilebilir.



Bizler bunları yapılarımızda genellikle, korkuluklarda, doğramalarda, iç mekân bölücü duvarlarda vb. alanlarda kullanırız. Bu camların özellikleri yüksek korkuma gerektiren alanlarda sorunsuz kullanım sağlar bir yüzeyin kırılması veya her iki yüzeyin de kırılması kesinlikle dökülme veya taşma olmayacağı için kişilere zarar vermeyecek şekilde rahatça kullanılabilir.



Tek Ölçülü Camlar


Bizler bu camları tek parça olarak temperlenebilir veya tempersiz olarak yine aynı alanlarda kullanabiliriz tek bir ölçüyü barındıran camlardır. En güvenliksiz camlardan birisidir. Ayrıca yalıtım zafiyetleri çok fazladır.

Renkli camlar



Özel renklerde boyayarak veya özel baskı yöntemleri ile camlar ürettirebiliriz. Bu üretimleri yaparken kendi yapmış olduğumuz tasarımları da camlar üzerine işleyerek camlara belli teknik desenler, logolar, motifler veya kaplama yapacağımız alanda dekoratif kullanımlar oluşturabiliriz.



Jaluzili Camlar



Bu camlar normal ısı cam gibi yapılır, içlerine alüminyum özel örgülü perde malzemesi yerleştirilir. Manuel veya otomatik olarak üretilen bu camlar, perde yerine geçebilen, ofislerde özel tasarım noktalarında daha çok tercih edilerek kullanılırlar.



Comments


Haber Bültenimize Abone Olun • Kaçırmayın!

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz!

  • Instagram
  • YouTube

WHATSAPP İLETİŞİM HATTIMIZ

 

0539 877 56 26

​Şantiye Adam

Tasarım Alüminyum Sitemizi Ziyaret Ettiniz mi?

qt=q_95.webp

ALÜMİNYUM CEPHE SİSTEMLERİ

2022 BY ŞANTİYE ADAM

bottom of page