CEPHE SİSTEMLERİNDE TEKNİK ŞARTNAME HAZIRLANMASI
- EDİTÖR
- 20 Ara 2022
- 3 dakikada okunur
Teknik şartname, bir yapının ihalesi ve uygulanma esnasında teknik özelliklerini tarif etmek için hazırlanan çalışmaların bütünüdür. Bu çalışmalar, yazılı bir tarif niteliği taşıyan metinler, çizimler, detaylar, nokta detayları, teknik anlatımların tamamını içerirler.
Teknik şartname başka bir bakış açısı ile sözleşme altına alınacak bir proje çalışmaları için işin kapsamını, kullanılacak malzemeleri, kurulum yöntemini ve işçilik kalitesini ayrıntılı olarak açıklayan yazılı bir belgedir.
Başka bir bakış açısı ile hem keşif özetinde hem de çizimlerde yer almayan bilgileri yükleniciye anlatmak için bir danışman mühendis veya mimar tarafından yazılan açıklayıcı metne şartname denmektedir.
Şartnameler esas olarak, inşa edilecek bir projenin tanımını yapan, çizimleri ile destekleyenve sözleşmenin en önemli parçasını oluşturan kesin yapımı ön gören belgelerin bütünüdür. Şartnameler, çizimlerde anlatılamayan diğer bilgileri sağlamanın yanı sıra, malzemelerin özelliklerini, üretim yöntemlerini ve projenin montaj detaylarını anlatan, işçiliğini ve yapım yöntemlerini tanımlayan çalışmaların bütünü olarak da bakabiliriz. Şartnameler, aynı zamanda inşa edilecek yapının sözleşmesine esas çalışmaların bütünüdür. Aslında çizimlerin yazılı olarak aktarılmasını sağlayacak çalışmaların bütünüdür. Malzemeler, malzeme kalitesi, kullanılan malzemelerin teknikleri gibi özellikleri ve tarifleri şartnameler verir.

CEPHE SİSTEMLERİNDE ŞARTNAME KONULARI
- Ürünlerin tarifi; kullanılmasına karar verilmiş malzeme ve ürünlerin katalog bilgilerinin yanında, hangi ürün kullanılmak isteniyor ise tariflerinin verilmesi gerekir.
- Uygulama çizimleri; uygulamada hangi detaylar ve sistemlerin kullanılmasına karar verilmişse o malzemelerin uygulama detayları ve teknik olarak tarifleri
- İmalat çizimleri; Uygulamada karar verilen detaylar neler ise bunların imalat detaylarının montaja uygun olarak anlatılması

- Demolar veya numuneler; Demolar ve numuneler ne özelliklerde hangi ölçekte yada yapının hangi alanında uygulanacaksa onları tarifleri.
- Testler ve test çalışmaları; uygulanacak demoların veya numunelerin, hangi test yöntemlerine göre kullanımı isteniyor ise yapıda kullanılacak özelliklerine uygun tarifi yapılarak testlerinin yapılması ve raporlarının nasıl hazırlanacağının teknik tarifleri, proje bilgileri, sistem gerekliliklerinin anlatımlarının yapılması.
- Sertifikalar; Kullanılmasına karar verilen ürünlerin neler olduğunu seçmiş ve bunların hangi norm veya kaliteye göre yapılacağını anlatır, tüm sertifikalarının anlatımı.
- Üretici Talimatları ve Anlatımları; üreticinin hangi metotlar veya malzeme teknikleri ile üreteceğini anlatır talimatlar ve anlatımları şeklinde, üretici teknik disiplininin oluşturulması.
- Ürünlerin kaynakları; Ürünlerin kaynaklarının nereden elde edildiği özelliklerinin neler olduğu tarifi anlatır çalışmalar.
- Üretici Firma Raporları: Üretimi yapan firmanın, üretim metotlarını nasıl raporlayacağı, gidiş yolunu proje veya raporlar halinde iş bitiminde ana firmaya sunumunu anlatır tarif
- Bakım veya onarım; İleride oluşacak çalışmaların veya sorunların ilerleyen yıllarda ne gibi sorunlara ve bakımlara gerek duyacağının anlatımını tarif eden ve uygulama yapacak firmanın bu tariflere göre raporlamasının nasıl olacağını anlatır tarif.
- Teknik detayların çizimlerinin sunum şeklinin anlatımı
- Teknik şartnamede belirtilen çalışmaların tamamının projelerde öncesi ve sonrası yapılacak çalışmaların özetlenmesi.
- Cephe sistemlerinde kullanılan her bir cam, doğal veya yapay malzemelerin teknik özellikleri, renkleri ve dokularını anlatır tarif.
- Sahada bekleyecek ve kalacak malzemelerin depolama ve malzeme zarar görmeme gibi tariflerin yapılması
- Montaj sonrası korumaların nasıl yapılacağı
- Kullanılacak cephe sistemlerinden hangisi kullanılacak ise test, statik ve sistem raporlarının nasıl hazırlanacağı.
- Projelerinin nasıl hazırlanacağının tarifinin yapılması.
- Teslim yöntemlerinin de kimlerin teslim alacağı ve nasıl teslim alınacağının anlatılması
- İş bitiminde hak ediş ve iş bitiminde kalite kontrollerinin nasıl yapılacağı.
- Her yeni bir detay oluşturulduğunda projelerin nasıl oluşturulacağının anlatımı.
- Malzemelerin tüm kalite ve garanti sürelerinin neler olduğunun anlatımını sağlayacak teknik detaylar.
Bu hazırlananlar belli bir yapı ölçeğinde düşünülen tasarımlardır. Bizler bu tasarımları yaparken, başka yöntemleri bu çalışmaların ışığında belirlemeliyiz, teknik tarifin ve ihaleye çıkılacak çalışmaların, hem teslim esnasında, hem de ihale esnasında dikkate alınacak detayları işlemelidir.
Bizler teknik insanlar olarak belli bir yapı ölçeğinde cepheleri iyi bir şekilde ele almalı ve teknik tarifleri doğru, yalıtımlarına uygun, sistemlerin birleşimlerine özel tarif verecek şartnameleri cepheler için hazırlamalıyız.
Hazırladığımız cephe şartnameleri aslında işimizi nasıl yaptığımızı gösterir, işimizi hangi yöntemler ile yapacağımızı anlatır detayların bütününü ele almamızı sağlar olmalıdır.
Comments