CEPHE TASARIMINDA ÇALIŞMALARIN TASARIMA DÖNMESİ
- EDİTÖR
- 20 Eki 2022
- 4 dakikada okunur
Püf Nokta; Cephe tasarımında çalışmaların tasarıma dönmesi bir döngü, tasarım ve yapı tasarım uyumunun anlaşılması ve bazı teknik yöntemlerin izlenmesi ile oluşur. Bugün üniversitelerde de aslında aynı yöntemler ile çalışma yapılmaktadır. Tek fark saha deneyiminin az olması sadece, sistemlerin isimleri ve detayları ile kalır. Şimdi bu çalışmada sizlere birkaç yöntemi izleyerek tasarım nasıl oluşur, doğru tasarım sistemi nasıl ortaya çıkar bunu anlatacağız.

Cephe tasarım süreci
Başlangıç seviyesinden başlayanlar için
Literatür araştırması, öncelikle tasarıma başlarken literatür araştırması yaparak işe başlıyoruz. Bu ilk vurgudur. Bu vurgudan çıkış ile tasarımın ismini koymaya başlarız.

Kaplama malzemelerinin belirlenmesi ve anlatılması, Kaplama malzemeleri nelerdir? Sadece isim olarak ortaya koymamız yeterli sonraki adımlar önümüzü açacak. Malzemelerin neler olduğunu araştırmalı ve nelerin kullanıldığını bilmeniz sizin yapacağınız mimari tasarımlarda ilerlemenizi başlatacaktır. Malzemelerin, isimleri ile başladığınızda inanın fazlasıyla detaylarını bulacak ve birçok tasarım örneklerine ulaşacaksınız. Buda sizin ilk başlangıcınızda çıkış yolunuzu açacak.

Cephe performans çalışmalarının araştırılması, Bu yapımızın kazanacağı işlev ile çok alakalı bir araştırma ürünüdür, bunun için bilimsel merkezlerden veya bölgenin durumuna göre bayındırlık, belediye gibi noktalardan da araştırmaları yapılabilir. Beklentinin ne olduğunu da belirleyerek kendimiz cephe kaplama malzemelerinin özelliklerini de bilerek bu soruna cevap verebiliriz. Bazı malzemeler performanslara gereken cevabı veremediğinde teknik anlamda sorun çıkarır buda tasarım sonuçlarının kötü olmasına neden olur.

Kullanılması düşünülen cephe malzemelerinin seçimi, tüm yukarıda ki verilen detaylar ve çalışmalar ışığında, kabul ettiğimiz ve ön gördüğümüz, çalışmayı, tasarlamayı düşündüğümüz malzemeyi seçmek ile tasarım hareketine başlıyoruz.

Araştırma tekniklerinin başlaması, kullanımına karar verdiğimiz malzemenin gerekli teknik detaylarının, yukarıda belirlenen özelliklerine ilişkin kabullerin sağlanmasının ardından tasarıma başlanacak malzemenin tüm teknik detaylarının neler olduğunu öğrenerek sistemleri desteklemiş oluyoruz. Bu sayede mimari projede plan, kesit, 3 boyut tasarım bağlamında malzemenin tasarımını daha uygun ve gerçekçi tasarımlara çeviriyoruz.

Kaba yapının tasarıma uygun olması, mimari anlamda tüm alanları bizler tasarlıyorsak şayet, kaba yapının, cephe sistemleri ile uyumunu ortaya çıkaracak omurga yani kabanın bitmişi üzerine uygulama tekniklerinin başlatılması gerekiyor.

Tasarımın cephe de uygun bir detay olarak ortaya çıkması kabanın verdiği kat yükseklikleri, yalıtım, ve alt bitiş üst bitiş detayları ile tasarım başlar. Bu kısımda kaba yapıyı bir kaburga gibi görüp gerekirse eskizler ile başlangıcı yaparak, tasarımda öncelikle hangi alanı, hangi malzeme ile kaplamaya karar verdiysek, mimari proje ve 3 boyut anlamında teknik detaylarına uygun olarak tasarıma ve teknik çizimlere başlıyoruz.
Kaba yapı üzerine yapacağımız detaylar için mutlaka öncesinde küçük demo çizim çalışmaları yapmayı unutmayın bu sizin doğru tasarımı oluşturmadan önce ipuçlarını bulacağınız bir yol olacak. Bu bağlamda mimari proje çizmeye başlamadan bir katı plan ve kesit olarak ele alın ardından kabadan sonraki dış cephe tasarımı için detayları uygulayın.
Tasarım düşüncesini çizime aktarılması, bu soru bana en çok sorulan soru aslında, tasarım düşüncesini çizime aktarabilmeniz için malzemeleri iyi tanımalısınız. Bu bir ressama hiç dış dünyayı göstermeden dağları tasarla çiz demek gibi bir şey. Önce malzemeleri gerçek anlamda teknik detayları ile ele almalısınız. Onların en özgün homojen hallerini görmelisiniz. Çalışmaları incelemelisiniz. Bunun bir çok yöntemi var, firmalar ile iletişime geçmek, yapılan yapıları izin alarak incelemek, bazı firmaları ziyaret etmek, fuarlara gitmek, yerli yapancı yayınlamış makaleleri inceleyerek de detaylara ulaşabilirsiniz. Konuyu anladığınızda tasarımların yorulmadan yapıldığını göreceksiniz. Her gün yeni bir malzemenin piyasaya sürüldüğünü biliyoruz. Bunun için düşüncelerimizi geliştirecek ve doğru yola sevk edecek her yola başvurmalıyız.

Tasarımda üç boyut bakış açısı, bu güne kadar incelediğim bir çok cephe sistemleri çalışmalarında, görsel olarak çok iyi render çalışmaları görüyorum, hatta gerçekçi bir düşüncenin ürünlerini de görüyorum, fakat işin incelemesine geçince bazı malzemelerin harbiden yanyana gelmesi sakıncalı olduğunu görürken bazı malzemelerinde, teknik olarak çok hassas çalışılması gerektiğini, hatta maliyetleri 2 katına çıkardığını görüyorum. Bunun nedeni yine en üstte sizlere söylediğim tasarım öncesi yapılması gereken çalışmaların yapılmaması.

Tasarımda mekan ilişkisi tasarımı yaparken mekan ilişkisini iyi oluşturmak gerekir. Bundaki amaç aslında, iç mekan dış mekan ilişkisi veya işleve yönelik malzeme seçimleri. Çok geniş açıklıklı bir cephe de yapılacak uygulama enerji tasarrufunu ele almaktır. Enerji tasarrufunu oluşturan kişi her zaman tasarımı yapan kişidir. Mekanın özelliği ile işlevi gibi durumlara dikkat ederek, enerji tasarrufu bakımından ne seçebiliriz. Neler yapabiliriz bunları iyi düşünmeliyiz. Tasarımda teknik detaylar artık birleşince yapının kendi son halini, görselini ortaya çıkarmaya başlayacak. Bu da sizin doğru adımı atarak doğru süreci götürmeniz ile mümkün.

Özet: yapacağımız çalışmaların veya önerilerimiz, mimari estetik kaygılar ve tasarım teknikleri dikkate alınarak, şantiye, tasarım, uygulama projeleri, teknik detaylar, üretim süreçleri ve deneyimlerin vermiş olduğu sonuçlar dikkate alınarak sizlere aktarılmaya çalışılmıştır. Doğru bir tasarım aslında bu maddeler etrafında döner, cephelerin tasarımını yapmak için bu maddeler ışığında inceleme yapabilirsek, bir sonraki süreçte kendi çalışmalarımızda rahat adımlar attığımızı göreceğiz. Teknik detaylar, teknik çalışmalar ile mümkün olmaktadır.
Tasarımların anlatımı kadar, bu maddelerin etrafında kendimizi ve teknik tasarım detaylarımızı geliştirerek daha mümkün kılabiliriz. İlk yıllarımda Alman bir firmadan eğitim aldığımda konuyu anlayamamıştım, fakat mimarlar ve tasarımcılar için cephe sistemleri kelimeleri kullandıklarında. Bazı konuları işledikçe ve işlendikçe daha da anlam katmaya başladı. Ben neden bunları dinliyorum dediğim veya ben tasarım yaparken ne gerek var dediğim her konu bir bir karşıma çıkmaya başladı. Bunun için bir bilginin veya konunun inanın sizin için bir yükü yok sadece, sistemleri siz daha doğru ve anlaşır yapabilmek için kaynağına inmeniz yeterli. Bilimsel çalışmalar ve tasarım tekniklerinin gelişmesi sorunsuz mimari projelerin çıkmasını sağlıyor.
Comentários