top of page

CEPHELERDE VE TASARIMDA SÜRME DOĞRAMALAR

Cephelerde ve Tasarımda Sürme Doğramalar, kullanım yerlerine göre teknik detayları içine alacak tasarımların yapılarak kullanıldığı birçok çok sürme sistemi olduğunu biliyoruz. Bu sistemlerinde belli detayları ve kullanım alanına göre özellikleri var. Bizler tasarım yaparken çoğu detaya girmeden üstün körü incelemeler yapıp teknik detaylar oluşturuyoruz.

Malzemeyi tanıyarak kullanım yerine uygun ekonomik ve işlev anlamında birçok sürme sistemi kullanabiliriz. Önemli olan oluşturduğumuz teknik tasarımlar ile yapı işlevine uygun ürün seçmek ile geçer.

Bizler bu çalışmada sizlere olabildiğince, teknik detaylar ile tasarım tekniklerini oluşturacak tasarımların yapılmasını hedefliyoruz. Bununla ilgili yaptığımız çalışmaları özetlemesi açısından birkaç tip detayı paylaşacağız. Ayrıca birçok sürme sisteminde indirilebilir linklerini de vereceğiz ayrıca, BİM dosyalarına ulaşabileceğiniz birde linkleri paylaşacağız.

Sırası ile kullanılabilir ve hangi yerlerde hangi tipleri kullanabilirsiniz onlara bakalım,

YALITIMSIZ SÜRME SİSTEMLER

Kullanım alanlarına göre seçim yaparken şayet herhangi bir yalıtım istenmiyor ise, ör. Nizamiye veya iç mekânda geçişler, ofis kapıları gibi alanlarda kullanılacaksa tercih edilebilir.

YALITIMLI SÜRMELER

Basit sürme dediğimiz, yalıtımı olup ince kesitleri ile geçerek kullanabildiğiniz tiplerdir. Bu serilerde pencere ve kapı kasa-kanat genişlikleri kadar bir genişlik yaparak daha küçük ölçekte kullanım yapmayı düşündüğünüz tiplerdir. 60 mm genişliğinde


Standart sürme sistemlerini içeren bu detayda, çift kanat ve daha fazlası için bu sistemleri kullanabiliriz. Burada sistem kendi çalışma noktası üzerinden, sürme kanadın kasada çalışmasını sağlar, tasarım yaparken veya teknik oluştururken bu detayları dikkate alarak hareket etmek önemlidir. Ekonomik olarak seçeceğimiz tiplerdendir. 90mm genişliğinde


Yükseklik ve genişlik açıklıklarında, statik gerektiren sistemlerdir. Kanat ve kasa tasarım tiplerine göre seçilebilir, zemin üzerine ve duvar üzerine kasaların montajlanması ile kullanılır. Kullanım alanlarında belli yüksekliklerde hem statiği kurtarması hem de sistemin istenilen kanat adetinde çalışması bu sistemi de ekonomik olarak seçebiliriz. 110 genişiliğinde


Daha büyük geniş alanlar ve daha geniş alanlar için tercih edilen sistemlerdir. Çok fazla kanat ve yüksek mekan geçişleri için tercih edilen, büyük kasalar ve büyük kanatların olduğu serilerdir. Bu seriler sizlere istediğiniz kanat sayısını sağlamasının yanında uzun süre dayanım sağlayacak güvenlik çalışmalarını da sağlar. Sistemler büyüdükçe ve kalınlıkları arttıkça serilerin statik açıdan da kullanılan alanda daha fazla genişlik ve büyüklüklere cevap vermesi sağlanır. 150mm üzeri genişlikler.


Zemin içerisine yerleştirilen ve çok fazla sirkülasyon olan alanda kullanılan sistemlerdir. Bu sistemlerin birçok tipi vardır. Dış kısmına bir dere ve suyun tahliye edileceği bir alanda yapılabilmektedir. Aynı zamanda doğramanın yaptığı terleme ve su alma gibi durumlarda bu dereden tahliye edilebilir.


Daha dar ve daha fazla geniş alanları görmek, göstermek için tasarlanmış tasarımların olduğu sistemlerdir. Alüminyumların olabildiğince saklı kaldığı veya duvar içerisine yerleştirildiği tamamen camların olduğu tasarımları sunan sistemlerdir.


Anlatmış olduğumuz sistemler kullanım alanlarına göre tasarımlarınızda isteyebileceğiniz ve birçok firmada bulunan tiplerdir kullanım alanlarına göre tercihleri yapılırken aynı zamanda kullanım alanlarına göre de sistemleri birlikte de oluşturabileceğiniz sistemlerdir. Şayet tasarımda teknik detaylara ulaşmak isterseniz birçok firma ile iletişime geçip alabilirsiniz.

Sürmelerde tasarımda ne düşüneceğim sorusunu soruyorsanız ve amacınız bunu bulmak ve ulaşmak ise mutlaka sistemleri içeren detayları incelemenizi öneririz. Çok fazla firmada çok fazla detaya ulaşabilirsiniz sizlere bu firmaların sürme sistemler için oluşturduğu teknik detayları içeren çalışmaları aşağıda bulunan linklerden ulaşabilirsiniz. Bir çoğu ithal olan firmalardır, istenilen konfor ve kullanılacak teknik detaylara göre de sistemleri sunmaktadırlar.

Sizlere vermiş olduğumuz bu linkler üzerinden firmaların hazırladığı istediğiniz detaylara ulaşırken aynı zamanda BİM için paylaştıkları detaylara da ulaşabilirsiniz. Her firma kendi tarzını ve sistemini ortaya çıkarır. Bu durumu dikkate alarak tasarımlarınızda uygun malzeme seçmeniz önemlidir.

Teknik detaylara bakalım

Teknik detaylarda, kullanım alanları ve sistemlerin yapıda alacağı fonksiyonlara dikkat etmemiz gerekir. Teknik olarak kullanım alanlarınızda, eşikli sistemlere, zemine gömme detaylarında vs. mutlaka bitmiş zemin malzemesine göre dikkat etmeniz önemlidir. Bu sizlere doğru tasarımın zaten ilk adımını atmanızı sağlayacak detayları açacaktır.


Tasarım için genelde kullanılan tipler görselde sizlere verdiğimiz detaylar üzerinden gitmektedir. Sürme sistemlerin üzerine ışıklık veya sabit doğramalar yapabildiğimiz gibi. Cephelerin içerisine de sürmeleri yerleştirebiliriz. Teknik detaylarına göre kullanım alanlarını belirleriz.



Comments


Haber Bültenimize Abone Olun • Kaçırmayın!

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz!

  • Instagram
  • YouTube

WHATSAPP İLETİŞİM HATTIMIZ

 

0539 877 56 26

​Şantiye Adam

Tasarım Alüminyum Sitemizi Ziyaret Ettiniz mi?

qt=q_95.webp

ALÜMİNYUM CEPHE SİSTEMLERİ

2022 BY ŞANTİYE ADAM

bottom of page