top of page

HAVALANDIRMALI CEPHELER VE TASARIM DETAYLARI

Havalandırmalı Cepheler, kullanılan malzemeleri bakımından malzemeler arası boşluklar ve bağlantı detaylarından dolayı bu ismi almışlardır. Aynı zamanda mekanik kaplama olarak da bilinirler. Düşey ve yatayda mekanik malzemeler ile kaplaması yapılan sistemlerin tümünü içerir.



Bu malzemeler bulundukları yerlerde doğal hava sirkülasyonu yaparken aynı zamanda, kullanılan malzemeleri bakımından da estetik görüntü sağlarlar. Sistem olarak birçok malzemenin birleşimi ile üretilebildikleri gibi, tek bir malzemenin üretimiyle de yapılırlar.

Havalandırmalı cepheler, yapıya çelik veya alüminyum malzemeler ile montajlanırlar. Bu montajlanma esnasında statik açıdan taşıma görevi yapabilecek noktalardan yükü binaya taşıtarak sistemlerini kurarlar.

Ülkemizde genellikle kamu yapılarında, konutlarda ve özel tasarım yapılarında çokça tercih edilirler.

Sizler tasarımlarını yaparken aynı zamanda kullanım alanında oluşacak teknik detayları ve statik hesapları da yaptırmanız gerektiğini unutmayınız. Farklı bir bakış açısı ile teknik detayı bilerek tasarım yapmak en doğrusudur.

Tasarım detaylarına bakacak olursak

Öncelikle tasarımda aranan estetik değerin ne olduğunu, neden oluştuğunu bilmemiz gerekir. Buda malzemeyi tanımaktan ve sistemleri doğru kurmaktan geçer. Bir malzemenin özelliğini bilirsek tasarımda yalıtım için ve ayrıca estetik açıdan yapmış olduğumuz tasarıma etkisini de bilmiş oluruz.



Tasarım havalandırmalı cepheler için en önemli detaylardan birisidir. Malzemenin kesilmesi, malzemenin ebatlanması, malzemenin dönüş ve bağlantı detayları bilinirse tasarımda hangi noktada nasıl kullanmalıyız bunu bilmiş oluruz.

Öncelikle sistemleri kendi içinde ayırmamız gerekir.

Mekanik cephe kapsamına giren birçok detayı göreceksiniz. Bu detaylar, sinterflex cephe kaplaması, kompozit levhalar, seramik cephe kaplaması, terracota, doğal taşlar ve mermer cephe kaplamalarıdır.



Sistem kendi içinde bir bütün olduğu için tasarımı en iyi anlatım şekli onun detaylarını oluşturmaktan geçer mesela bir seramik kaplamalı cephe detayını ele alalım. Seramik cephe kaplaması yekpare bir levhadan oluşur. Bunu genellikle tek ve bütün bir parça olarak kullanırız. Dönüşlerde ve sistemlerde genellikle farklı bir malzeme ile tasarımını yaparız.

Malzemenin bütünlük ve birleşimi açısından incelediğimizde köşe dönüşlerinde genellikle ikinci bir malzeme ile birleşecekse farklı bir malzemenin desteğini alırız. Bu detaylar göz önüne alınarak köşe birleşim detayında hangi malzemeyi seçip tasarım yapmak istediğimiz çok önemli.

3 boyut mantığında çok farklı tasarımlar yapabiliriz. Yalnız burada önemli olan sizler bu tasarımı yaparken hangi noktaya neyi ve nasıl bağlandığınızı da anlatabilmelisiniz. Sistemler tek başına çalışmayacağı için havalandırmalı cephelerde bu detaylar önemli hale geliyor. Bir yapıyı asla tek bir malzeme ile kaplayıp sonlandıramayız.

İşin tekniği sizin yapacağınız tasarımın uyumunda gizlidir. Bir alüminyum doğrama veya alüminyum cephe sistemleri ile birleşim detayları yapıyorsanız. İşte burada seramikte, o arada oluşacak çıkıntı girinti veya yalıtım için kullanılan tasarım malzemesini de yine 3 boyutta da göstermelisiniz.

Görsel anlatımlar açısından doğru sonuçları veren tasarımcı veya tasarım uzmanı kişi mesleğinde ve tasarımlarda her zaman daha fazla tercih edilmiştir.

Birde başka bir bakış açısı ile ele alalım. Seramik üzerine yapacağımız ikincil işlemler neler olabilir olursa neler yapmalıyız.

Bir tabela noktası, aydınlatma noktası veya yapı örnek veriyorum bir otel ve harfler, rakamlar çıkarmamız gerekiyor işte bunlar için dahi tasarımlar yapılmalı ve o bölgede nereden harfler çıkacak ise tasarıma eklemeliyiz.

Yani kısacası yapmış olduğumuz tasarım sadece 3 boyutta olsa. Unutmayın üretim, montaj ve uygulama yapacak firma içinde 2 boyut çalışma her zaman gereklidir. Bu sizin konuya hâkim bir tasarımcı olduğunuzu gösterir.

Havalandırmalı cephelerin montajı kolaydır. Fakat yalıtım ve tasarım detaylarına dikkat etmez isek tüm tasarımın çöpe gittiğini görürsünüz.

Şantiye ve tasarım çalışmalarımızda edindiğimiz en önemli deneyim, bir uygulama yapılacaksa tasarıma ve tekniğe uygun olmasıdır. Birbirlerini karşılayacak sistemler kurulabilmesi çok önemlidir.






Comments


Haber Bültenimize Abone Olun • Kaçırmayın!

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz!

  • Instagram
  • YouTube

WHATSAPP İLETİŞİM HATTIMIZ

 

0539 877 56 26

​Şantiye Adam

Tasarım Alüminyum Sitemizi Ziyaret Ettiniz mi?

qt=q_95.webp

ALÜMİNYUM CEPHE SİSTEMLERİ

2022 BY ŞANTİYE ADAM

bottom of page