TASARIM NASIL YAPILIR
- EDİTÖR
- 14 Eki 2022
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 16 Eki 2022
Mimari anlamda tasarım nasıl yapılır? Fikirleri üretmek ve bir adım öne geçmek nasıl olur? Tasarımcının bakış açısı nasıl olmalı? Bu sorular üzerinde sizlerde yoğunlaşıp araştırır, eğitim hayatınızı ve eğitim hayatınızın sonrasını nasıl şekillendirirseniz uzman bir tasarımcı olmaya giden yolu ve kapıyı açarsınız.

Öncesinde yapılması gereken birkaç adım var. Hayatın devam ederken ve çalışma hayatın şekillenmeye başlarken yapman gereken üzerinde durman gereken alanlar var. Kendi yeteneğinizi, uzman olmak istediğiniz alanı keşfetmeniz gerekiyor. Bu keşif size ve yaşantınıza şekil vermeye başlayacak. Nerede duracağınızı ne yapmanız gerektiğinizi sorguladığınızda en doğru tasarım fikirlerini bulmaya başlayacaksınız.
Mesleğe ilk atıldığınız yıllarda biraz savurgan olabilirsiniz ya da tam tersi bir karar ile bir noktaya odaklanabilirsiniz. (Aksi durumlar olabilir sakın geri çekilmeyin, yapamam ben demeyin) Bu yanlış değil şekil almaya başlıyorsunuz. Kitap okuyun araştırın demeyeceğim fakat gerçekten merak ettiğiniz uzman olmak istediğiniz eksik gördüğünüz alana yoğunlaşın. Araştırmalar yapın, tezler okuyun, yabancı diliniz varsa, yabancı kaynakları okuyun veya izleyin. (Daha nasıl bir sanatçı olarak bakarsınız ona yoğunlaşın.) Nasıl hamurun bile mayalanma süresi varsa insanında bir mayalanma süresi var. Doğru maya sizlerin vereceği kararlar üzerine gitmek ile olur. Kendinizi kendiniz geliştirir ya da eksik bırakırsınız.

Neyi bir yapıyı tamamen mi tasarlamak istiyorsunuz? Başka bir bakış açısı ile bir noktasını mı tasarlamak istiyorsunuz? Sahip olup hükmetmek istediğiniz alan nedir? Tasarımı hangi yolda yapacaksınız. ( Hangi programlar ya da bilgiler bana gerekir) Bu yolları belirleyin. Bu yazıya ulaştığınıza göre internette istediğiniz konular siz istemeseniz de karşınıza çıkıyor. İstediğinizde daha fazlasına ulaşırsınız. Yaptım olmadı demeyin sonuna kadar mücadeleyi bırakmayın. Hangi alana veya yeteneğinize eğildiyseniz, o alanda olan becerilerinizi ortaya çıkaracak sanat dallarından tutunda birçok konuya ulaşın. Onları araştırın kaynağından öğrenin. Kaynağına inerek doğru olanı güzel olanı bulursunuz. Siz zaten bu alanı seçmişsiniz ya mezun olacaksınız ya da mezun oldunuz. Eğer ki sadece patron olacaksınız, patron olmanın kurallarını da öğrenin. Patron hem tasarlar mesela hem muhasebe yapar, yani iyi bir finansçıdır aynı zamanda.

Dünya durmuyor dönüyor, her isim kendi ismi ile yaşar, herkesin nasıl bir ismi varsa bir tasarımında ismi vardır. Siz bu tasarım isminin üzerine giderseniz bir süre sonra sizin isminiz olmaya başlar. Bu bir mimar vardı yada bir tasarımcı yaparsa o yapar veya geçen bir firmanın tasarımını gördüm bence bu tarz şeyler olmalı dedirttiğinizde zaten istediğiniz olmuştur ya da olmaya devam ediyordur.
Tasarım fikirleri üretmek gerçekten hem kazançlı hem de en zevkli olanı mesleğimizde. Herkesin yaptığına değil daha az olanına yoğunlaşın. Bu alan üzerine düşün sistem buna gerçekten müsait. Tüketim toplumu olduğumuz için birçok konuda üretip tasarlayıp bunu kabul ettirebiliriz.
Çok uzatmayacağım akılda vermeyeceğim sizlere sadece deneyimlerim bana derki. Bir doğru yoktur birçok doğru vardır, bu doğrular içinde de size uyan en doğru olan vardır. Sizin doğrunuz nedir? Okuduğun alanda çalışma yapmak istemiyor musun? Yeteneklerini hayatını devam ettirecek etkinliklere çevir. Bir tasarımcı spor yaparak da para kazanabilir. Kazandıkça daha iyi fikirleri üretmeye başlar. Doktor şarkı söyleyebilirse tasarımcıda bina haricinde başka uğraş tasarımları da yapabilir. Fikir sizde kimse benden zeki değil derseniz. Bu böbürlenme değildir. O mesleğe o alana ulaştıysan, sadece rakiplerin var bunu unutma.
Bir mimar okurken ve mezun olduğunda neler yapar? Hangi alan onun uzman bir kişi olmasını sağlar tasarım konusunda? Biraz daha maddeler ile açıklamak istersek, size mantığı ve konuyu anlatmak istersek,
1. Öncelikle yapıları iyi inceleyin emin olun bir alanda doğru tasarımları yapan çok az kişi vardır. Sadece bir nokta mesela bir seramik kaplaması düşünün ve bunu en hızlı şekilde nasıl tasarlayıp, montaj yapılmasını sağlarsınız ya da seramik ile ne gibi cephe ve iç mekân tasarımları yapabilirsiniz bu bir örnek. Bunu kafanızda siz gezip inceleyip ya da istemeseniz de belli bir süre çalışarak siz bulun. Sizin bulduklarınız sizin tasarımlarınız olur.
2. Sadece yapılara özgü veya peyzaj alanlarına özgü daha küçük objeleri tasarlayabilir o konuda uzman olarak bu malzemelerin satılmasını, talep alınmasını sağlayabilirsiniz. Tek doğru yoktur, birçok doğru vardır. En doğru olanda alanlara iyi bakmaktan geçer. Bulduğunuz tasarım fikirleri sizin daha fazla tasarım yapmanızı da sağlar.
3. Sıradan yapılar tasarlamak yerine hem iç mekân hem dış cephe işlerinde teknik anlamda, malzeme bilgin ile tasarımlarını güçlü yapıp, tasarımını yaptığın yapının hem danışmanı hem de uygulama ekibinin sahibi olabilirsin.
4. Okurken mutlaka alakasız bir işte çalışın ve ortamı gözlemleyin, bir muhasebecinin yanında çalışmak veya çok fazla esnaf ile olan içli dışlı olunan bir alanda olabilir. Hatta örnek vermek gerekirse bir hırdavatçı dahi olabilir veya bir kafede garsonluk. Parayı tanıyıp insanları tanımaya başlarsan şayet bir süre sonra yapacağın işlerde ya da mezun olunca para ile neler yapılacağını çözerek işlerinde daha mantık bulmaya başlayacaksın. Hem bu alanlarda çalışırsan tasarlayacağın veya tasarlanmış alanların sorunlar neler işlev kazandırma mantığında görebilirsin.
5. Çok maddi durumunuz olmasa da gezmek çok önemli en azından çevrenizi gezin çevrenize bakın, nasıl yapılar var. Kimler neler yapmış, üretmiş fuarlara mutlaka katılın, size sonsuz üretim fikirleri sunar ve buralar ücretsiz olduğu için maddi bir kayıp olmadan iş imkânı dahi bulursunuz.
6. Fikirler yaratan alanlara kişilere ulaşın onların deneyim ve çalışma alanlarından yararlanın. Atölye mantığında ya da uygulama yapan mantığında yerler bulursanız. Oralara mutlaka ara ara gidip gözlem yapın, inceleyin, inceledikçe bunları kendi fikirlerinize alın.
7. Okul eğitimlerinin üzerine mutlaka, bir şantiye firması, ofis firması, sistem firmaları gibi firmalar katın bu sizin teknik olarak sistem yaratmanızı sağlayacaktır.
Bu fikirler çoğaltılabilir, bu fikirler tartışılabilir ama iyi bir tasarımcı duran değil iyi araştırma yapıp teknik detayları anlayıp, sistem çözebilen kişidir. Bir konuya yabancı da olabilirsiniz ama bu öğrenmeyeceğiniz anlamına da gelmez. Bunun için kendinize alanlar yaratın inanın bir işi istiyorsanız yapmak hedefiniz ise o iş üzerine gidin bir süre sonra iş siz oluyorsunuz ve tasarımlar harika sonuçlar vermeye başlıyor.
Bizlerden sizlere verilebilecek en iyi düşünceler bu çalışmaların ve paylaşımların devamı için mutlaka yorum yapın bizlerde sizlerin yorumlarına göre paylaşımlar yapmaya devam edelim. Soru cevap mantığında fikirlerinize ışık tutalım.
En iyi bilinen doğru ve üretim tasarım fikri sizin kafanıza yatan, sizin olur dediğinizdir. Mantık bir süreç işletir bu süreçte sizin mantığınızın süzgecinden geçen süreçlerin yol göstermesi ile olur. Bizler sadece yaşadıklarımızı bir not olarak buraya koyuyoruz. Sizler o fikirlere ışı tutacak kişilersiniz.
Şimdiden okuduğunuz ve bizlerle olduğunuz için teşekkür ederiz. Mesleki hayatınızda başarılar dileriz.
Comments