TRANSPARAN CEPHE SİSTEMLERİ (PASLANMAZ ÇELİK CEPHELER)
- EDİTÖR
- 17 Eki 2022
- 3 dakikada okunur
Cephe sistemlerinin en detaylı ve en yüksek açıklıkları, sorunsuz bir şekilde yaptığımız cephe sistemleridir. Tarihin birçok evresinde cam ve çeliğin birlikte kullanıldığını biliyoruz. Bu sistemlerde daha fonksiyonel ve özel detaylar ile daha yüksek açıklıkları herhangi bir bağlantı alanı olmadan geçebiliyoruz.

Transparan cephe sistemlerinde, taşıyıcı elemanlar çelik malzemelerden yapılır. Bu sistemde yük olarak oluşacak taşınması gereken camların yükleri spider Fabrika yapım kolların desteği ile yapılmaktadır. Yükleri bir döngü içerisinde spider cepheler sisteme aktarırlar. Bu aktarma yapılırken binaya gelecek, rüzgâr, depren ve cam yükleri hesaplanarak çelik donatı ve malzemeleri hesaplanır.
Cam kullanımlarında genellikle temperli camlar veya lamine camlar kullanılırlar. Camların güvenlik ve tehlike arz etmeyecek özelliklerde olması önemlidir. Sistemin kendi içinde istenilen özel renk ve desenlerde de camlarını ürettirmek mümkündür.

Cephelerin montajı başlarken önce, çelikler ana taşıyıcı zemin ve üst taşıyıcı sistemlere, ipinde ve terazisinde bağlanır. Bu montajlar kaynaklı veya cıvatalı sistemde olabilir. Ardından spider tutucular çeliklere camların dört birleşim noktalarına gelecek şekilde montajlanırlar. Camlarında montajlarının bitmesinin ardından. Yalıtım için iki cam arasına EPDM özellikli cam contaları veya cephe silikonu dediğimiz özel silikonlar çekilirler.

Çelik sistemleri iki farklı yöntem ile yapılıyor.
1. Pilon Taşıyıcılı sistem
2. Kafes kiriş taşıyıcılı sistem
Pilon Taşıyıcılı Sistem

Tek bir kolondan oluşan sistemlerdir. Bu sistemlere direkt spider parçalar cıvata veya kaynak yöntemleri ile tutturulurlar. Bunlar her bir derz noktasında düşey olarak zeminden ana taşıyıcı sistemlere tutunarak yapılırlar.

Pilon taşıyıcılı transparan cephelerin tasarımcılar için avantajları
- Diğer yapılabilecek sistemlere göre uygulama alanında yapılacak iş bakımından daha basittir.
- İmalat süresinin kısa sürmesinin yanında sahada da üretimi yapılabilir.
- Yüksek olmayan yapı uygulamalarında estetik açıdan daha ince kesitli profiller kullanılabilmektedir. Bu sebeple tasarımcılara daha şeffaf cepheler kurgulaması olanağı sağlar.

- Paslanmaz çelik profillerin yanı sıra, elostatik toz boyalı, sıcak daldırma galvanizli çelik profillerde yapılması mümkündür. Tasarım alanlarına göre sistemlerin seçilmesi önemlidir.
- Transparan cepheler bu tip cephe sistemlerinde düşük maliyetler ile cephe yapılmasına olanak tanır.
- Kare, yuvarlak, I kesitli veya özel hazırlanmış çelik lamalı taşıyıcılar uygulanabilmektedir.
- Bakım giderleri düşüktür.
- Olası arıza durumlarında sistemin onarılması veya değişim yapılması daha kolaydır.
Pilon taşıyıcılı transparan cephelerin tasarımcılar için dezavantajları
- Taşıyıcısının Pilon olması sebebiyle yüksek yapılarda kullanılması maliyetli ve güçtür.
- Yüksek yapılarda uygulanması durumunda daha büyük kesitli profillerin kullanılması gerektiğinden hem tasarımcıların istediği tasarım alanında camdan ziyade daha çok çeliğin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu nedenle cephe perspektifini etkilemekte hem de gayri ekonomik bir kesit vermektedir.
- Köşe birleşim detayları hassas uygulama gerektirmektedir.
- Transparan cephe olması dolayısıyla hassas bir uygulama gerektirir.
Kafes kiriş taşıyıcı sistem

Çelikler özel örgü sistemleri ile yapılırlar. Bu örgü sistemlerin onların kullanım alanlarına göre yapıldığı gibi aynı zamanda teknik olarak statik hesaplar dikkate alınarak, makas şeklinde yapılan sistemlerdir. Aslında daha fazla yatay ve düşeyde çelik gördüğümüz sistemlerdir.
Kafes-kiriş taşıyıcılı transparan cephelerin tasarımcılar için avantajları

- Düzlem veya uzay kafes olmaları sebebiyle daha fazla yük taşıma kapasiteleri vardır. Bu sayede daha geniş ve büyük camlar yapmak sorun olmayacaktır.
- Genellikle bu sistemler yüksek cam cephelerin gerektiği durumlarda kullanılır.
- Paslanmaz çelik profillerin yanı sıra, elostatik boyalı, sıcak daldırma galvanizli çelik profillerde kullanılabilmektedir.
- Kare, yuvarlak, I kesitli veya özel hazırlanmış çelik lamalı taşıyıcılar uygulanabilmektedir.
Kafes-kiriş taşıyıcılı transparan cephelerin tasarımcılar için dezavantajları

- Düzlem veya uzay kafes öncelikle atölye’ de hazırlanıp daha sonra şantiye montajı yapıldığı için süre olarak daha uzun bir uygulamadır. Sevk ve idaresi zahmetli olacaktır.
- Pilon taşıyıcılı sisteme göre daha karışık bir yapıdadır. Mimari estetik açıdan görse genel olarak sorun teşkil eder.
- Pilon taşıyıcı sisteme göre daha hassas bir uygulamadır.
- Pilon taşıyıcılı sisteme göre maliyetlidir.
ÇALIŞMA NOTU
Mimaride kullanım alanları genelde, havalimanları, geniş galeri ve girişler, yüksek ölçekli katlar arası kiriş ve kolon olmayan bölgelerde tercih edilirler.
Mimari projeler hazırlanırken kullanım alanlarda estetik kaygı ve görsel ön planda ise seçimler ona göre yapılmalı fakat statik hesap her zaman göz önüne alınmalıdır.
Mimari projeler oluşturulurken görseller her zaman mimari teknik detaylara uymalı tasarımlar ona göre yapılmalı.
Projelerde belli noktalarda ana taşıyıcı yakalanabiliyorsa statik yapılarak daha ince kesitli malzemeler ile geçilebilir.
Comments